Wednesday, September 22, 2010

УРТ НАСЛАХЫН НЭГЭН ҮНДЭС БОЛ ЗӨВ ХООЛЛОЛТ /2-р хэсэг/


Õîîëîîð ºâ÷íººñ ñýðãèéëæ, ºâ÷íèéã ýì÷ëýõ¿é
“Õ¿í бүр урт наслахыг хүсдэг, хэн ч хөгшрөх дургүé” Шонатон Свиф
“Өөрийн махбодийн боол болсон хүн õýçýý ÷ эрх чөлөөтэй байж чаддаггүй”
               Луций Анний Сенега     
“Урт наслахын тулд хоолныхоо хэмжээг нь багасгаж, найрлагыг нь сайн болго”
               Беншалин Õ.Ôðàíêë

Õýðâýý òà:
·        Эд баялгаа алдвал - багыг алдана
·        Нэр төрөө алдвал - èхийг алдана.
·        Эрүүл мэндээ алдвал - áүгдийг алдана.

Эртний алдарт эмч, судлаачид Гипократын үеэс эхлэн, одоогийн эрдэмтэд ч нэгэн дуугаар хүлээн зөвшөөрдөг зүйл бол "Зөв хооллолт-урт наслахын үндэс төдийгүй өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх болон, эмчлэх үндсэн арга мºн" гэж үздэг. Иéм учрааñ эмчилгээний 1-р заалтанд энý эмчилгээ байраа эзэлдэг билээ. АНУ-ын алдар цуутай эмч, Нобелийн шагналт, доктор профессор Уоåллок "Жам ёсоор үхсэн хүн áà амьтан нь бүрэн найрлагатай хооллоогүйгээс буюу хоол тэжээлийн доройтлоос болж хэрэгцээтэй зүйлүүд бие махбодид дутагдсанаас болж үхэлд хүргэдэг” гэж дүгнэлт гаргасан байдаг.
Иймд зөв хооллолт бол гарцаагүй урт наслахын үндэс мºн болой. Зөв хооллолт бол хүний шавхагдашгүй энергийг нөхөх эх булаг мºн. Хүн хаана ч амьдарч, сурч, аялж байсан доорхи хэдэн зүйлийг ямагт анхаарч байх нь чухал юм.
Үүнд:
·        Хоол хүнсээ зөв сонгож сурах, насандаа тохируулах
·        Хоол хүнсээ зөв технологиор боловсруулж сурах
·        Хоол хүнсний хэрэглэх хэмжээ нь тохирсон байх
·        Хоол хүнсээ идэх цаг íü тохирсон байх гэх мэò îëîí зүйлийг ямагт анхаарч, өөртөө тохируулж сурах ба хэвшүүлэх нь чухал юм. Энэ бол амьдралын хэвшил байх ёстой. Харин ямар нэг өвчнөөс сэргийлэх талаар хоол хүнсний хэрэглээний мэдлэгтэй байж өөрийгөө элдэв өвчнөөс сэргийлж чаддаг байх нь бас чухал.
Мºн ямар нэг өвчний шинж илрэнгүүт өвчнийг хоолоор эмчлэх аргыг өөрөө эзэмшсэн байх шаардлагатай. Эдгээр зүйлүүдийг анхаарч чадвал хүн өөрөө өөрèé㺺 эмчлэх, урьдчилан сэргийлэх чадвартай эмч болж чадна. Харин шаардлагатай үед нэмэлт тэжээлийг авч сурах нь бас чухал байдаг. Энý нь өөртөө төсөв зарцуулах гэсэн үг юм.
Ертөнц дээр хүн эхээс төрөхдөө, ямар ч өвчингүй эрүүл төрдөг. Төрсºн өдрөөсөө эхэлж эрүүл бойжиж өсөж торниж, зөв хооллож чадах юм бол урт насалж, ихийг бүтээж, олон үр хүүхэд өсгөж, бусдад сайхан үлгэр дуурайл ¿ç¿¿ëæ, амьдралын их сургууль болсон туршлагыг үр удамдаа төдийгүй ойр орчиндоо уламжлуулж өгөх боломжтой юм.
Ер нь хүний насыг олон орны эрдэмтэд олон янзаар хуваарилан зааглаж үзэж байгаа боловч ажлын ид нас 40 наснаас эхэлж, туршлага ололт хуримталсан ид бүтээх нас нь 60 наснааñ ýõýëæ байна гэж үзсэн. Гэтэл энэхүү насандаа хорвоогоос салах нь дэндүү харамсалтай юм. Хүн өөрийнхөө хүсэл, буруу бодол, зовинол зэргийг өөрөө зөв зохицуулж чадвал хүний өөрийнх нь биед үүссэн эд эсийн өөрчлөлтүүд дорхиноо арилж, хөгширч өмхөрсөн эд эсийг залуу эд эсээр сольж цоо эрүүлжиж чадах юм.
Олон орны эрдэмтэд үзэхдээ хөгшрөлт бол эмгэг буюу өвчин гэж үзээд эмгэг буюу хөгшрөлтийг юунаас болж байгааг олохыг хүсч олон жил ажилласан байна. Хамгийн гол шалтгаан нь хоолны найрлаганд оролцдог микро элемент болон уураг, өөх тос, амин дэм зэргийн аль нэг дутагдсанаас болж буйг тогтоожээ. Үүниéг тэжээлиéн дутагдал гэж нэрлэх буюу ерөнхийд нь оношлох нь зүйтэй гэх хандлагаруу орж байна. Эхээс эрүүл төрсºн хүүхэд амьдарлынхаа туршид зөв хооллож эрүүл өсөж торниж эрдэм сурч боловсорч амьдрахад 180-200 гаруй жил амьдрах боломжтойг эрдэмтэд нотлоод байна.
Х¿нийг óðò наслуулахад нөлөөлөх олон шалтгаан нөхцөлүүд байдаг. ªөрөөсөө шалтгаалах зүйл бол зөв хувцаслах, зөв хооллох, юм. Харин амьдрах орчин нийгэм эдийн засгаас шалтгаалах зүйл бас байдàг боловч эдгээр нь гол асуудал биш. Иймд урт наслахын гол чухал шалтгаан бол зөв хооллолт юм. Зөв хооллолт гэдэг бол ..."өргºн ширээн дээр өнгийн будагтай хөөмөл бялуу тавьж, химийн бордоотой ногоогоор алаглуулàí, õимижүүлсэн мах хиамаар чимэж, өнгөт будагаар будсан боов, чихэрээр хачирлаж, өнгөт дарс, виногоор даруулж элэг дотороо харлуулàн, õийжүүлсэн ундааãààð õèìò ÿñàà сийрэгжүүëýí, хиймэл резин чихэр бохиор шүднийхээ зугааг гаргахыг зөв хооллолт гэхээ хэдийн болжээ. Ýнэ бол буруу тансаглалт юм. Õèìèéí áîäèñîîð ìàõàà áîëîâñðóóëæ õèàìèéã дандаа хэрэглэхээ больж, бараг нохойдîî ÷ ºгөхөө больжээ. Хүнсний ногоог томруулж /гиберид/ орц найрлагыг нь эрñ өөрчилж, түүгээрч барахгүй хүнсэнд хэрэглэх мал амьтанг буруу таргалуулж хүнсэнд хэрэглэх болсон нь эдийн заñгийн àшиг хонжоо хөөцөлдөгчидөд ашиг өгөхөөс биш, хэрэглэгчидийн хэрэãöээг бүрэн хангаж чадахгүй байна.
Гиберидæүүлэлтэд оруулсан хүнсний бүтээгдэхүүний ердийн байх өөрийн найрлага нь багас ч, бага байхад байдаг íайрлаганы ерөнхий концентрацийг нь бууруулж өгдөг. Иймд гибериджүүлэлт нь зөвхөн жин нэмэх худалдааны аргад сайн талтай болîхоос биш хүнс тэжээлд муу талтай. Жишээ нь 5кг яблок идэхэд хүний хоногийн хэрэгцээний эфирийн тос байдаг бол гибериджүүлñэнд 7-10кг-д дөнгөж хоногийн эфирийн тос байх жишээтэй. Ингээд үзэхлээр ходоодны багтаамæ, ажиллах чадвар физиологийн хэм хэмжээ нь хоногт 1 кг алим идвэл дээд хэмжээ байдаг. Үүнээс үзэхэд 5кг алиманд байдаг найрлагыг нь ялгаж жижиглүүлж аваад нэмэгдэл тэжээл болгож идсэн нь ходоод гэдэсний ачаалалд ашигтай. Америкийн эрдэмтэн Óîåëëîê хэлэхдээ “өвчинөөс сэргийлж эрүүл байхын тулд өөртөө төсөв зарах нь өвчилж эмчилгээнд зарцуулдаг төсвөөс хэдэн арав дахин хямд өгөөд эрүүл урт насалж чадна” гэжээ.
Иймд сайн найрлагатай, хэрэгцээг бүрэн хангаж чадах нэмэгдэл тэжээлийг хэрэглэж байх нь зайлшгүй чухал юм. Зөв хооллож чадвал 180-200 хүртэл наслах боломжтойг олон улсын эрдэмтэд хүлээн зөвшөөрөөд байна. Ìанай эрний өмнөх 5-р зууны үеэýс эртний хүмүүс эмчилгээний болон өвчнөөс сэргиéлэхèéí ãол нь хоол гэж үзэж баéсан. Эртний болон одоогийн анагаах ухаанд эмчилгээний 1-р зорилт нь хоолны эìчилгээ байдаг. Зөв хооллолт гэдэг бол олон зүйлээс шалтгаална.
Үүнд
·        Хоолонд орох бүтээгдэхүүний химийн найрлагаас
·        Бүтээгдэхүүний хоолонд хэрэглэх хэмжээнээс
·        Хэрэглэх гэж байгаа түүхий эдийг хэдийд яаж бэлтгэсэнээс
·        Õэрэглэх бүтээгдэхүүний эдийн чанараас
·        Бүтээгдэхүүнийг боловсруулах аргаас
·        Бүтээгдэхүүнийг хадгалсан íºõöºëººñ
·        ªäðèéí ÿìàð öàãò õýðýãëýõ ãýæ áàéãàà
·        Бүтээгдэхүүнийг хооронд нь харьцуулан зохицуулалтаас гэх мэт олон зүйлээс хоол хүнс хийх, бэлтгэх, хадгалах, идэхэд хамаарах олон арга байдаг.
·        Түүгээр ч барахгүй идэхдээ тодорхой дэс дараалалтай бас тодорхой хэмжээтэй байдаг.
Үүнд : Шөлтэй хоолоо эхэлж хуурай хоолоо дараа нь хамгийн сүүлд нь жигнэмэг, áà  амттаíгаа багаар иддэг.
1-р хоол хэрэглэж буй хоолны 50 хувь
2-р хоол 30 хувийг үлдсэн нь зууш, жимс, жимсгэний амттангаас бүрдэх бөгөөд хэрвээ ямар нэг өвчнөөс сэргийлэх хэрэгцээ гарвал түүнд тохирсон ногоо, амтлагч, жимс, жимсгэнэ íü èõýíõ õóâèéã эзлэх нь зохимжтой юм.
Сүү болон сүүн бүтээгдэхүүнийг тусгай аргаар боловсруулж хэрэглэдэг. Жишээ нь: Ханиад дэлгэрсэн үед сармистай хонины махтай шºл, сармистай сүү, сүүтэй цай халуунаар нь хэрэглэх ба хий ханиалгаж байгаа үед цагаан будаа болон чихэрлэг хоол, унд хэрэглэх нь зохимжгүй байдаг. Зөв хооллож урт наслахын гол суурь бол эцэг эхийн хоол хиéх талаар хүүхýäдээ çààæ сургахаас эхлэх бөгөөд урт наслахûí үндэс нь хоолоо зөв сонгож, зөв зохистой хэрэглүүлж сургах явдал юм.
Өлсгөлөн юм шиг үмхэлж идэж, замбараагүй зуршлаар хооллож сурвал цадахын жаргалыг мэдэрч чадахгүй ходоод элэг цөсний замын ажиллагаа дарамтанд орж, янз бүрийн өвчин, зүй буñ таргалалт болон өтлөлтèéã ýðò эхлүүлдэг. Өөрөөр хэлбэл өвчлөмтгий болно. Бага багаар аìòлан, амтархан çажилж идэж сурвал тэр хүн цадахын жаргалыг өдөр бүр мэдэрч хоол боловñруулах замын алдагдалгүй ямар нэг өвчин эмгэггүй байх бөгөөд өтлөлт аажуу эхэлж урт наслахын үндэс тавигдана.
Үүнээс үзэхэд хүүхдийг багаас нь зөв хоол сонгуулж, зөв дэглэмээр, зөв зохистойгоор хооллуулж сургах нь нэн чухал юм. Түүгээрч барахгүй цэцэрлэг, сургуульд зөв хооллох, эрүүл ахуйн тусгай программтай хичээл заах нь иргэн бүрийг урт наñлуулах болон өвчнөөс урьдчилан сэргийлэх бүхий л талын мэдлэг олгох боломжтой болгож өгнө. Ер нь орчин үеийн хүн төрөлхтөний амьдарч буй эрин үе бол маш хурдацтай, үñрэнгүй хөгжиж, энý нь байгаль орчинд сайн муу олон үр дагавартай байгааг дурдахад буруудахгүй ээ. Орчин үед янз бүрийн аюултай вирусууд, янз бүрийн аюултай өвчинүүдийг хүн òºðºëõòºí ººðñ人 үүñгэж байгаа бөгөөд одоогоор энý олон вирусуудын эñрэг тодорхой үйлчилдэг /àнтивирусны/эì õàðààõàí олоогүй л байна.
Түүгээð ч барахгүй энý вирусууд хаанаас хэдийд үүссэн íü ÷ тодорхойгүй байна. Дэлхийн агаар мандалаас уу? Эсвэл орчилон дэлхийн гадаргаас уу? Далай уñны мандалаас уу? эсвэл лаборторийн өñгөлтийн явцын үржил хувьсалаас уу? Эд бүхэн тодорхойгүй байна. Ганцхан эртний монголчуудын вирусын эñрэг хэрэглэж байсан унд хоол өвс ургамалыг заавараар нь хэрэглэхэд ямар ч байсан ханиад томуу тусàхаас болон хүндэрлээс сэргийлэхэд ихээхэн ач холбогдолтой байдаг.
Ингээд үзэхлээр хоолоор эмчилэх áà урьдчилан сэргийлэх арга íü их дээр үеэс дэлгэрч байсан болох нь тодорхой юм. Харин орчин үед хүí àì төвлөрөн суурüøèсантай холбоотой энý уламжилалт аргыг умартан орхигдуулсан төдийгүй төвлөрч бөөгнөрөх нь янз бүрийн өвчин хуðäан тархахад муу нөлөөтэé байäàã юм. Төрийн буруу бодлогоос болж хүн бүр амьдрахын эрхээр õîò суурин бараадаж байгаа нь нууц бишээ. Энэ нь өвчлөлт төдийгүй иргэний хамгаалалтад ч таарахгүй байгаа юм. Жишээ нь: Улаанбаатар хотод ганцхан жижиг атомын бөмбөг дэлбэрэхэд монголын хүн амын 2/3% нь өртөгдөх юм. Янз бүрийн халдварт өвчин ч маш хурдан хугацаанд олон хүнийг хамрах аюултай.
Иймд улс орны хот төлөвлөлт бол улс орны тусгаар тогтнолд төдийгүй оршин суугчидын эрүүл мэндэд зайлшгүй шууд тусгалтай байдаг. Энý бол нийгэм эдийн засгийн шууд нөлөөлөх хүчин зүйл мºн. Айл өрх, гэр бүлд зөв хооллох буюу идэх хүнсээ зөв сонгож, бэлтгэж, зөв орцоор, зөв дэс дарааллаар хэрэглэх нь орчин үеийн амьдралын гол зангилаа асуудал юм. Хүн буруу хооллолтоос болж өөртөө хэрэгтэé эрдэс, витамин уураг, өөх тосоо авч чадаагүйгээс эд эсийн буруу хөгжил эхэлж яс сийрэгжих, хэврэгших, яс буруу ургах, өөхөн эс хуримтлах, хэт таргалах, судасны хананд өөх суух, судас уян хатан чанараа алдаж хатуурах, цусны даралт ихдэх, чихэр, школад болон амталж боловсруулсан хөөлгөсөн тºмñ их идэх үед цусны саахар ихдэх, цангах зэрэг чихэрийн шижин өвчин тусах, зүрх судасны өвчнүүд тусах, эрт хөгшрөлт эхлэх, бэлгийн сулралд эрт орох, нойргүйдэх тайван буñ болох элдэв харшилт өвчинд нэрвэгдэх зэрэг олон жинхэнэ болон шинж тэмдэгийн өвчнүүд илрэн гарч ирдэг.
Нэгэн гэр бүлд зарим үед нэг өвчнөөр зэрэг өвдөх (таргалах, саàхарын шижин тусах, ходоод гэдэсний хямралд орох, элэг цөс өвдөх, даралт ихдэх, хараа муудах ... гэх мэт) нь их байдаг. Энý нь гэр бүлийн хэрэглэж байгаа хоол ундтай шууд холбоотой.
Хүний биед зайлшгүй хэрэгцээтэй 90 гаруй төрлийн орц хоол унданд оролцñон байх ёстой. Үүний 60-аад нь эрдэс, микро элементүүд 16 төрөл нь витамин амин дэмүүд, 12 төрөл нь уурагнууд ба нүүрс уñ, 3-н төрөл нь ханаагүй өөхний хүчил болон бусад олон төрлийн химийн элементүүд оролцох шаардлагатай байна.
Дээрхи орцыг хангахын тулд нэг хүн хоногт 7 л үхрийн сүү, 7 кг алим, 2 кг хүрэн манжин, 2 кг лууван, 500 гр хонины мах, 0.5 кг элэг, 2 ш өндөг, мºн жимс жимñгэнэ идэж 1.5-2 л шингэн уух шаардлагатай болно. Ãýòýë хүниé õодоодны хоногт хэрэглэх багтаамж íü үүний 1/5%-д хүрэхгүй. Хэдийд нь хоол идэж, хэдийд нь ходоодоо амраах вý? гээд бас асуудал гарч ирнэ. Тиéм болохоор зайлшгүй шаардлагатай орцоо хангахын тулд энý их олон зүйлийг нэг хоногт бүү хэл 7 хоногт ч барахгүй юм. Иймд зайлшгүй хэрэгöýýò зүйл бол орц сайтай, ñайн зөв технологиор хийсэн нэмэлт хоол зайлшгүй хэрэгтэé юм.
Өөртөө нэмэгдэл хоол хэрэглэхгүйгээс болж өвчин тусах юм бол нэмэгдэл хоол авах байсан үнэнээс хэд дахин өндºр үнээр өвчнийг эмчлүүлэх болно. Түүгээр ч зогñохгүй архаг өвчтэй болох юм уу эсвэл амь насаа ч алдах аюултай.
Түүнээс гадна буруу хооллолтоос үүсч буй таргалалт гэдэг өвчин нь Америкт төдийгүй Хятад, Монголоор өргºн олныг хамрах янзтай. Зарим айл өрхийг гэр бүлээр нь хамарч байна.
Америкийн нэрт эрдэмтэн профисор, эс судлаач Уоллокийн хийсэн судалгааны өчүүхэн хэсгээс нь та бүхэнд толилуулъя.
·        Америкийн ард иргэдийн дундач наслалт 80.5 байхад хүний эмч нарыíх нь дундач наслалт 58 байна. Америкийн хамгийн баян хүмүүсийн тоонд хуульчид, өмгөөлөгчид, эмч нар ордог.
·        Америкийн алдартай эмч Мартин Картер зэсийн дутагдлаар зүрх нь зогссон. Америкийн алдартай өмгөөлөгч Элен Джойс 44 насандаа зэсийн дутагдлаар зүрх нь зогссон.
·        Америкийн гоо сайхны ýì÷, тураах талаар олон ном туурвисан гоо сайхны алдартай нэрд гарсан эмч Стюард Буркер дөнгөж 40 насандаа селений дутагдлаар зүрх нь гэнэт зогссон. Мºн Америкийн Сент-Луйсийн зүрх судасны алдартай эмч Гейл Кларк зөвхөн селений дутагдлаар зүрх нь гэнэт зогссон.
Эдгээр нэртэй алдарт цуутай хүмүүс цөмөөрөө хамгийн сайн хоол идэж, хамгийн чанартай хэрýглээг хэрэглэж, хамгийн сайн гоо сайхны салоноор үйлчлүүлж, хамгийн сайн фитнес клубт дасгал хийж, амарч, зугаалж аялж байсан хэдий ч ганцхан хоолныхоо найрлаганд оролцох микро элементийг тооцоолж байгаагүйгээс энэхүү дутагдлаар зүрх нь гэнэт зогсож нас баржээ.
Мºн Монгол орны бөхийн бие бялдарыг 1930-аад оны үеийнхнийг үзэхэд тэд нарт ямар ч таргалалт, гүзээ суусан бөх байхгүй байдаг. Гэтэл одоо бөх болгон таргалж гүзээ сууж байгаа нь нууц бишээ. Мºн Америкийн эрдэмтэд хүн амын дунд хорт хавдраар өвчлөгсөд олон тохиолддог төдийгүй бага насны хүүхэд ихээр өвддөг болсонд санаа нь зîвж урьдчилан сэргийлэх арга хайж байна. Ямартай ч гэсэн одоогоор витамин С-г хоногт 500-1000 мг-аар хавдрын төрлийн өнвчнүүдийг эмчлэх болон урьдчилан сэргийлж эхлээд байна.
Îросын "Ялма" компаний үйлдвэрлэж байгаа витамин "С" -тэй ñåëåíîâèò нь хавдраас сэргийлэхэд маш сайн нөлөөлж байна. Энý нэмэгдэл тэжээл нь хавдараас төдийгүй зүрхний дутагдлаас сэргийлж чадах юм. Үүнийг 3 сараас доошгүй хугацаагаар уулãаж байна. Мºн Америкийн эмч нар үе мөчний өвчтэй хүмүүст тахианы чөмөгний ясыг апелсины ш¿үстэй хольж 3-6 сараар уулгахад маш их үр дүнтэй байна. Бага зэргийн ясны өөрчлөлт эдгэрч байгааг тэд ажиглаñàí байна.
Ер нь хүн өөрийнхөө гарын болон нүүрний арьсыг сайн харж ажиглаж байх нь өөрийгөө хянах салбарт харж байгаа гэсэн үг. Хэрэв таны арьсанд бор ба ягаан толбо үүссэн байвал селенийг витамин "С"-тай хамт 6 cap хэрэглэхэд үүссэн толбо арилна. Түүгээрч барахгүй биеä байгаа хавдар үүсгэгч вирусын идэвхижил сулардаг. Ялангуяа элэгний "С" вирус тээгчид мºн адил хэрэглэхэд илүүдэхгүй. Зарим хүн чихэр, саахар, школад идмээр болох нь ихсэх юм бол чихэр саахар биш харин хром, ванадийг агуулсан хоол хүнс, эсвэл ийм агууламжтай нэмэгдэл тэжээлийг 3-6 cap хэрэглэх нь ач холбогдлоо өгнө. Ийм шинж òýìäýã илэрвэл цусныхаа сахарыг үзүүлж, тодорхойлж байхàä гэмгүй. Ингэж чадвал саахарын шижин өвчнөөс өөрийгөө сэргийлж чадна. Харин өглөөд үс чинь дэрэн дээрээ унасан, эсвэл хуйх чинь халцарсан, эсвэл халзан болж байвал хар тугалга äутагсаных.
Харин тугалгатай хоол идэх нь хамгийн сайн. Түүнээс гадна бидний онц их анхаардаггүй мөртөө чухал элемент бол бор юм. Бор бол таны ясны кальциéг алдахаас сэргийлж байдаг төдийгүй эмэгтэйчүүдийн ºíäãºâ÷íû үйл ажиллагааг дэмжиж, зохицуулж байдаг. Бор дутагдсан хүмүүсò эрт хөгшрөлт илэрч, бэлгийн үйл ажиллагааны сулралд орно. Бие сулрах, сарын тэмдэг эрт үгүй болох, нойргүй болох, бие тавгүйтэх, зүрх үе үе дэлсэх тайван биш болно.
Мºн амьтàны ба ургамлын гаралтай уургийн бодис нь амьд бие махбодийн эсийн үржих, нөхөн төлжихөд маш чухал төдийгүй эсийг азотëîã ислээр хангагдахад чухал үүрэгтэй. Ýсýд азотын исэл нь эсийн дотоодод явагдах бодисын солилцоог сайжруулан мэдрýлийн эсийг сэрээж дамжуулах чадварыг дээшлүүлж, эд эсиéã, уураг нь залуужуулдаг юм.
Эдгээр эрдýсүүд ба уурàã íü үржил сайтай хөрсөнд ургасан хүнсний ногоонуудàä áà óул хад асганд ургасан мод, бут, сөөгний үр жимсэнд их байдаг. Ялангуяа çэрлэг жимс, жимсгэнýд маш ихээр агуулагдаж байдаг. Үүнээс үзэхэд нэг уут чипс өндºр үнээр авч èäýæ таргалахын оронд нэг аяга нэрс авч идсэн нь эрүүл мэндэд их ач тустай байна. Хэрэв таны үе мөч өвдөж, цусны даралт ихдэх, шөрмөс татдаг болж эхэлбэл таны хоолны найрлаганд орох кальци, кали дутагдсаных.
Кальци дутагдаж эхлэх үед цусны даралт ихдэж эхэлдэг. Мºн бөөрөнд усан цэврүү уйланхай үүсдэг. Хараа ìóóäàõ íü ¿å мөчний өвдөх шинж хожуухан илэрнэ. Ер нь кальц дутагдахад эрдэмтэдийн тогтоосноор 147 төрлийн өвчний шинж тэмдэг илэрдэг. Иймд цусныхаа кальци дутагдаж буйг шинжлүүлж байх нь зүйтэй. Хэрэв кальцийн орцтой хүнсийг 3 cap илүүтэй хэрэглэх нь зүйтэй. Мºн нэмэгдэл тэæээл /кальцитай/ хэрэглэх нь зохимжтой.
Орчин үед кальциéг олон хүнсний ногооноос, ургамлаас, дэгдэýхэýний яñ мөгөөрс, загасны яñ, мөгөөрñ, өндөгний бүрхүүлээс гэх мэт олон янзын аргаар кальцèéг гарган авч байна. Хүний цус нь кальцèéã яснаасаа сорон авч эд эрхтэнд түгээж байдаг. Яс мөгөөрс бол өөрийн бүтцэнд кальциéг оролцуулахаас гадна хүний нөөцлөл кальциéг хуримтлуулдаг. Ясныхаа кальциéг хоол хүнсээр нөхөж чадахгүй үед цус руу кальцаа өгсөөр байгаад сүүлдээ ясны кальци дутагдаж сийрэгжихэд хүрнэ.  Мºн кальци нь форфортой шууд шүтэлцээтэйгээр чөмөгний булуунд агуулагддаг.
Кальци дутагдахад фосфор бас дутагдана. Түүгээр ч барахгүй кали, натри, селени, бор, èод хром ванади зэрэг бусад химийн микро элементүүдийн харилцан шүтэлцээ нь алдагдана. Ýнэ үед бамбай булчирхай, нойр булчирхай, түрүү булчирхайн янз бүрийн ºâ÷íèé øинжүүд илэрнэ. 1960-аад оны үед оюутанд дадлагаар үзүүлэх гэхэд саахарын диабет, түрүү булчирхайн өвчнүүд маш ховор тохиолддог байсан бол одоо өрх айл бүрд эдгээр өвчний шинжтэй хүн байх болсон нь унд хоолоо зөв тохируулж хэрэглэхгүй, хоолны буруу зуршилд орсныг гэрчилж байна.
Олон зуун жилээр тариалалт эрхэлсэн үржил шимгүй хөрсийг химийн бордоогоор бордож, гиберид ургамал тариалж хүнсэнд хэрэглэх нь төдий л үр дүнгүй болж байна. Мºн түүнгээр ч барахгүй жимс, жимсгэнийг удаан хадгалах, тээвэрлэхдээ янз бүрийн химийн бодис шүрших, эсвэл мах, махан бүтээгдэхүүнийг нитриджүүлэх, давсжуулах, сүүг химижүүлэх нь уг бүтээгдэхүүниé мºн чанарыг алдагдуулж, хүнсний хэрэгцээг сайн хангаж чадахгүйд хүргэж байна.
Ялангуяа хиамыг хүнсэнд хэрэглэхэд төдийлөн тохиромжтой биш. Ер нь онгон байгальд ургасан зэрлэг жимс, жимсгэнэ, ногооны эрдэс агууламж нь маш сайн байдаг. Уулын бэл, асгаар тариалсан ногîîíû орц найрлага нь талын хөндийд тариалсан ногооноос илүү байдаг. Талд билчээрлэдэг үхрийн сүүнийхээс ууланд билчээрлэдэг сарлагийн сүүний орц найрлага, тослог ба эрдэс нь илүү байдаг. Ийм ч учраас Гимлайчууд уулынхаа бэлд тариагаа тарьж, сарлагийнхаа сүүг хэрэглэж, ууландаа гүйж дэгдэж явагдагаас улбаалж урт насалдаг нь тодорхой байна.
Тэдний нэг нь ч таргалах шинж байхгүй, булчин шөрмөс нь маш сайн хөгжсөн байдаг нь уулынхны хоол хүнстэй холбоотоé төдийгүй Мөнхийн хөдөлгөөнтэé бас шууд холбоотоé юм. Тэд нарт ямар ч стресс гэгч юм тохиолдохгүй амгалан байдаг нь бас урт наслахын нэг үндэс болдог байна.
Ер нü õýí таныг бөглүү хотод утаа тортогтой, бөглүү, хөдөлгөөн дунд стресст орж, өдөр болгон хэн нэгэнтэй эвгүй маргалдаж, хэн нэгнээс муу таагүй мэдээ сонсож, өдөр шөнөг¿й чимээ шуугианд амьдарч, хэрүүлтэй кино үзэж, мэдээ сонсож насаа багино болгооч гэсэн юм бэ? энý бол "Та өөрөө" гэж хэлэхэд буруудахгүй.





Монголын нууц товчоонд:
Оюунтай төрсºн Өэлүн эх
Оёдолт дээлийг огшуулан өмсөж
Оготор хормойг шуун бүсэлж
Оноí ìөрнийг өгсөн уруудаж
Олирс, мойлыг түүж явж
Өчүүхэн хөвгүүдээ хайрлан тэжээж    
Өдөр шөнийг аргацаан өнгөрүүлэв.
Чадалтай төрсºн Үжин эх
Царсан шорыг барин явж
Цавчим газрыг өгсөж, уруудаж
Сөдөн хичгэнийн үндсийг малтаж
Шөнө өдрийг хатамжин өнгөрүүлж
Суут хөвгүүдээ тэжээн өсгөв
Хатан төрсºн Үжин эх
Хайлаасан шор барин явж
Халдун уулыг өгсөн уруудаж
Хавийн мангирыг малтан түүж
Ханатал, цадтал идүүлж өсгөв
Гоо төрсºн Өэлүн эх
Гох дэгээ барин явж
Гол завыг өгсөн уруудаж
Гогод мангирыг түүн явж
Хутагтан хөвгүүдээ тэжээн өсгөв. . .
гэж бичсэн байдаг нь монгол оронд ургадаг хүнсний ургамал амьдрал тэтгэх эх сурвалж болж байсныг гэрчилж байна. Монгол оронд олон төрлийн жимс, жимсгэнэ, хүнсний ургамал түүж боловсруулж амьдарч байсан жишээ нь мºн болой.
Хүний хоол хүнсэнд зайлшгүй оролцох доорхи бүрэлдэхүүн олон байдаг. Үүнд:
1.   Уураг ба уурагт нэгдлүүд /амин хүчил, фермерүүд/
2.   Амин дэмүүд
3.   Тос ба тосорхог бодис
4.   Нүүрс уñ ба алколиод
5.   Органик хүчлүүд
6.   Óñ
7.   Àãààð
8.   Эрдэс бодисууд
Эдгээрийг туñ бүрд нь нарийн тодорхой сийрүүлэх боломжгүй. (Учир нь нарийн мэрэгжилтэн бэлтгэгдэх гэж байгаа биш). Харин зөвхөн хоолонд хэрэглэхэд ямар оðöòîé, яаж хэрэглэдэг, бие мах бодид ямар нөлөө үзүүлдэг, физиологийн ямар үүрэгтэй, дутагдвал хүний мах бодид ямар сөрөг үр дагавар үүñгэдэг, ямар хүнс хэрэглэвэл нөхөж болдог, çýðýã îéð çóóðûí ÷óõàë îéëãîö ºãºõ çîðèëãîîð äàðààãèéíõàà ñàíàìæóóäàä òóñãàõ áîëíîî.









Äàíäàíïýðýíëýé Áÿìáàäýëãýð
(Ãýäðýã îâîãò)
 Óòàñ: 91192367, 98642367
91812367, 98652367

No comments:

Post a Comment